Alle vragen & antwoorden

Heb je vragen over zwangerschap, bevalling, de eerste 1000 dagen? Op deze pagina hebben wij een schat aan informatie verzameld waarmee jullie je goed kunnen voorbereiden op de (aankomende) zwangerschap. Heb je vragen die hier niet tussen staan? Neem gerust contact met ons op.

  • alle onderwerpen
  • Babyverzorging
  • Bevalling
  • Borstvoeding
  • Borstvoeding eerste 1000 dagen
  • Borstvoeding Kraamtijd en baby
  • Consultatiebureau
  • Hechting in de kraamtijd
  • Hechting in de zwangerschapstijd
  • Hechting na de kraamtijd
  • Kraamzorg
  • Verloskundige
  • Verzorging

Wie of wat kunnen je nog meer helpen?

Mensen met ervaring kunnen je veel vertellen als je goede vragen stelt en goed luistert. Het is verkwikkend overdag op straat eens om je heen te kijken en je te…

Zijn er extra kosten verbonden aan Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke Kraamzorg wordt vergoed door de basis zorgverzekering als kraamzorg. Het is in juridische zin geen op zichzelf staand zorgproduct met een eigen code van het Zorg Instituut Nederland. De…

Zijn mijn kraamtranen erg?

Na de geboorte is de stille verwachting voorbij. Nu is er drukte in je leven en er is actie gevraagd. Er is huilen en er zijn gebroken nachten. De dagen…

Bestaan er meer soorten Natuurlijke Kraamzorg?

De titel Natuurlijke Kraamzorg is geen beschermde titel. Er zijn andere mensen die onze titel gebruiken zonder dezelfde inhoud. Dat is verwarrend voor ouders. Daarom is het belangrijk dat je…

Bevallen – Hoe kies je waar je wilt bevallen?

Je verloskundige bespreekt alle opties voor jullie bevalling met je. Zij adviseert, jij beslist. In Nederland kun je thuis bevallen, je kunt een verplaatste thuisbevalling doen in een niet-medische afdeling…

Borstvoeding in de kraamtijd

Je kraamverzorgende is je eerste helper. Zij is opgeleid om te helpen bij het aanleggen van je baby en voor het op gang brengen van je melkaanmaak.  Ook is zij…

Hebben jullie advies over wiegjes en bed textiel?

Spreken we over het bedje dan kijken we naar het materiaal, de grootte en het bed textiel. Natuurlijk materiaal heeft de voorkeur. Een stevig houten bedje heeft draagkracht. Verder helpt…

Heeft de manier van geboren worden invloed op de zintuigontwikkeling van de baby?

Voor de zintuigontwikkeling van de baby is een natuurlijke geboorte een grote hulp.  De ritmische beweging van de baarmoeder, die langzaam ophoogt in druk geeft het kind de ritmische beleving…

Hoe gaat hechting in de praktijk in het prille begin?

Responsieve verzorging en afstemming op de behoeftes van een kind zijn de wezenlijke onderdelen voor een gezonde hechting. In de kraamtijd staan we bij het allereerste begin van dit proces.…

Hoe kom ik aan een kraampakket en bestaat er ook een natuurlijk kraampakket?

Het kraampakket is een doos vol spullen die de hygiëne garanderen in de eerste 24 uur van en na geboorte. Je vindt er dus verbanden en matjes om je bloed…

Hoe kunnen familie en vrienden helpen in de kraamtijd?

Praktische hup kun je heel goed gebruiken de eerste tijd na geboorte. Het is heel fijn als zaken als eten bereiden, de was doen en de hond uitlaten even worden…

Hoe kunnen wij ons voorbereiden op de bevalling?

Waar je ook bevalt, het is belangrijk dat je kind veilig ter wereld komt en je er zo goed mogelijk op bent voorbereid. Laat goed tot je doordringen, en wees…

Hoe kunnen wij onszelf voorbereiden op een goede kraamtijd?

“Mamma zorgt voor de kinderen, pappa zorgt voor het geld.” Die tijd is gelukkig voorbij! Dat wil niet zeggen dat er geen taakverdeling of rolverdeling kan zijn. We merken dat…

Hoe lang is borstvoeding noodzakelijk?

“Negen maanden in de buik, negen maanden op de buik, dan is het klaar met leven op mama’s lichaam.” Deze uitspraak snijdt wel hout. Het echte afbouwen wordt natuurlijk bepaald…

Hoe leg ik een goede basis voor de hechting in de zwangerschap

Terwijl je kind nog in het onzichtbare is kun je al beginnen jullie band te verzorgen. Misschien let je al meer op een ritmisch leven, een regelmatige wandeling, een passender…

Hoe vormt zich een mensenkiem?

We weten allemaal dat het gaat om zaadjes en een eicel. En dat er een moment is waarop een zaadje en de eicel verenigen. Zij vormen zich tot de kiem…

Hoe warm moet ik mijn kindje kleden voor slapen?

Over de warmte is ook veel te zeggen. Wanneer je kind gekleed in wol/zijden romper met wollen sokjes in een wollen slaapzak met mouwen ligt heb je de eerste laag…

Hoe weet ik of een Natuurlijk Kraamverzorgende goed is?

In ons Kwaliteitsregister Natuurlijke Kraamzorg staan uitsluitend kraamverzorgenden geregistreerd, die hebben voldaan aan de exameneisen, het Certificaat Natuurlijke Kraamzorg hebben behaald en hun registratie geldig houden door het volgen van…

Hoelang moet mijn kind bij ons slapen?

Als je naar deze vraag op zoek bent is het waarschijnlijk tijd om over te stappen naar een eigen slaapplek voor je kindje. Zolang het allemaal vanzelf goed gaat is…

Hoeveel slaapt een gezonde baby?

Na de eerste 40 dagen kan een baby’tje per blokje soms al een uurtje wakker blijven en met 18 uur slaap rondkomen. Ook baby’s kennen slaapfases, net als volwassen mensen,…

Ik ben zwanger – wat moet ik regelen?

Regel dankbaarheid en vreugde! Natuurlijk, we weten dat je die niet kunt regelen. Maar sla het niet over terwijl je de spulletjes voor de bevalling, de babykleertjes en het wiegje…

Ik wil graag borstvoeding gaan geven, hoe kan ik me voorbereiden?

In de ideale situatie kruipt een kindje na de geboorte naar je borst, lig jij comfortabel, steekt er een mooie tepel naar voren, hapt je kindje wijd en feilloos aan…

Ik wil graag zwanger worden, wat kan ik doen als voorbereiding om het kind een goede start te geven?

Een goede voorbereiding kan heel praktisch zijn: goede voeding, goede gezondheid, de vruchtbare dagen in de gaten houden. Het kan ook betekenen dat je je psychisch met je partner openstelt…

Is het zielig mijn kindje alleen te laten slapen?

Nee, volmondig nee: het is niet zielig, want hij is niet alleen. Hij is ten eerste met zichzelf. Bij het onderwerp hechting leggen we uit hoe hechting twee kanten op…

Is huid op huid noodzakelijk voor een gezonde hechtingsrelatie?

Huid-op-huid werkt enorm kalmerend voor een pasgeborene. Het is een middel om een ontroostbaar kind te troosten. Troost is een van de hoofdingrediënten van hechting dus als er troost nodig…

Is separatie nodig om weer een brug te kunnen slaan?

Na het inwennen, aan elkaar wennen, moet de wereld uit elkaar, anders wordt er geen zelfstandigheid opgebouwd. Het is goed om je na de kraamtijd te realiseren dat Des te…

Kan ik kiezen voor een consultatiebureau?

Er bestaan op diverse plaatsen ook zelfstandige antroposofische consultatiebureaus. Zij bieden persoonlijke zorg op maat en kijken breed naar de ontwikkelingen en uitdagingen van het kind en het gezin. Je…

Kan ik mijn kind laten slapen buiten mijn directe toezicht?

Wanneer je je kindje hebt leren kennen en de eerste draadjes van hechting geweven zijn, ontstaat de mogelijkheid om met iets meer lichamelijke afstand nog steeds afgestemd op je kind…

Kan ik mijn tepels alvast voorbereiden?

Soms is enige voorbereiding wel handig. Onze borsten zijn over het algemeen weinig meer gewend sinds ze in comfortabele bh’s rusten. In hoeverre je kunt verwachten dat jouw tepelweefsel het…

Kan ik ook prenataal kolven?

Het is kenmerkend voor onze tijd dat dingen versnellen en vervroegen. Wat ons betreft valt het prenataal kolven daar ook onder. Je kindje is nog niet geboren, borstvoeding is nog…

Kun je voor een kinderwensspreekuur naar een antroposofisch consultatiebureau?

Er zijn jeugdartsen op antroposofische consultatiebureaus die ook Kinderwensspreekuren houden. Zij bieden je adviezen om je condities zo goed mogelijk te maken voor een gezonde zwangerschap. https://www.loesklinge.nl Zijn er nog…

Loopt de hechting gevaar als je niet direct blij bent?

Moeder en vader worden: het leven van hiervoor is er niet meer en hoe het wel wordt weet je nog niet. Voorlopig is alles in de war en moet je…

Moet ik ‘voor de zekerheid ’een flesje en wat kunstvoeding in voorraad halen?

Mocht het zo zijn dat jouw kindje de eerste dagen niet genoeg heeft aan wat hij bij jou kan drinken, dan kan het fijn zijn een beetje bijvoeding te geven.…

Lees meer over borstvoeding tijdens de kraamtijd

Als je je baby borstvoeding kan en wil geven, is dat van enorme waarde. Voor je kindje biedt het de beste start van zijn gezondheid. Voor jullie beiden biedt borstvoeding…

Lees meer over hechting in de zwangerschapstijd

Een goede hechting is de basis voor een gezond leven. Daarom is het van belang dat we goed weten hoe een gezonde gehechtheidsrelatie wordt opgebouwd. Dit opbouwen gaat in fases.…

Lees meer over hechting in de kraamtijd

Een goede hechting is de basis voor een gezond leven. Daarom is het van belang dat we goed weten hoe een gezonde gehechtheidsrelatie wordt opgebouwd. Dit opbouwen gaat in fases.…

Moet ik speciale dingen kopen voor de Natuurlijke Kraamzorg?

In de Natuurlijke Kraamzorg hechten we veel waarde aan voldoende warmte en omhulling. Om die te verzorgen adviseren we natuurlijke materialen zoals doeken en kleding van onbelaste wol. Dit zijn…

Waar let ik op bij verschonen?

Beschouw elke verschoning als een contactmoment, een moment van ‘bonding’. Beperk deze handeling tot de vaste momenten, bijvoorbeeld bij elke voeding, en zo mogelijk niet ‘s nachts. Hierdoor word je…

Waar moet ik op letten bij verzorgingsproducten tijdens zwangerschap en borstvoedingsperiode?

Nu nieuw leven zich opbouwt aan jouw lichaam wil je je lichaam zo schoon en natuurlijk mogelijk verzorgen. Kies bij voorkeur voor huidverzorgingsproducten zoals deodorant, shampoo en crèmes die geen…

Waar vind ik Natuurlijke Kraamverzorgenden?

De gekwalificeerde Natuurlijk Kraamverzorgenden presenteren zich hier. https://www.natuurlijkekraamzorg.eu/nk-op-de-kaart/vind-een-natuurlijk-kraamverzorgende/ Wanneer je In de zoekfunctie je postcode en de afstand invoert krijg je een overzicht van jouw regio. Het is goed om…

Waar vind ik Natuurlijke Verloskundigen?

Helaas is er in Nederland nog geen register van antroposofisch opgeleide verloskundigen. Wel zijn er verloskundigen die de antroposofie op een bepaalde manier in hun werk integreren en belangrijke aspecten…

Waarom is borstvoeding zo belangrijk?

Het bijzondere van borstvoeding is dat het je kindje eigenlijk een zachte landing op aarde geeft. Qua voeding mag de baby nog doorleven op zijn moeders energie terwijl hij met…

Waarom kiezen mensen voor een bad bevalling?

Een bad biedt een beschutte eigen ruimte, waar niemand zomaar in komt. Daarnaast geeft het water tegendruk tegen de pijnlijke weeën en vermindert het de kans op schade aan je…

Waarom zou ik kraamzorg regelen?

In Nederland is er rondom geboorte zo veel mogelijk begeleiding thuis. Wij kennen het beroep van kraamverzorgende. Zij is iemand die de kennis en ervaring heeft om de gezondheid van…

Wanneer moet je een natuurlijk kraamverzorgende regelen?

De natuurlijke kraamzorg blijkt heel goed aan te slaan bij aanstaande en net geboren ouders. Helaas is er nog veel meer vraag naar Natuurlijke Kraamzorg dan aanbod. Daar zijn we…

Wat als er geen Natuurlijk Kraamverzorgende is bij mij in de buurt?

Als je geen Natuurlijk Kraamverzorgende kunt vinden in jouw regio kun je op zoek naar zzp-ers of bureaus die het Certificaat Natuurlijke Babyverzorging hebben of daarvoor in opleiding zijn. Je…

Wat als je naar het ziekenhuis gaat voor de geboorte?

Het kan dat je naar het ziekenhuis moet gaan en dat je daar moet blijven. Zodra je naar huis mag komt de kraamverzorgende. Het ziekenhuis geeft je dan een overdracht…

Wat betekent het woord hechting?

Wanneer je een dokter bent en je gaat een wond hechten dan pak je naald en draad en ga je iets aan elkaar zetten, tegen elkaar aan naaien, wat los…

Lees meer over hechting na de kraamtijd

Een goede hechting is de basis voor een gezond leven. Daarom is het van belang dat we goed weten hoe een gezonde gehechtheidsrelatie wordt opgebouwd. Dit opbouwen gaat in fases…

Wat doet een caseload verloskundige?

Sommige verloskundigen werken niet in een groepspraktijk. Ze hebben hun eigen ‘caseload’, hun eigen cliënten. Het enorme voordeel is, dat je maar één persoon treft, met wie je een vertrouwensband…

Wat doet een kraamverzorgende?

Kraamzorg in zijn algemeenheid is bedoeld om je te helpen tijdens en na de geboorte. De kraamverzorgende begeleid je zo goed mogelijk te herstellen en je borstvoeding op gang te…

Wat is de taak van de Kraamverzorgende bij geboorte?

Het is een van de taken van de kraamzorg om de verloskundige te assisteren bij de bevalling. Per regio en per kraamzorgbureau verschillen de voorwaarden. In sommige regio’s assisteert de…

Wat is een goede slaapplek?

Om goed te kunnen slapen is een rustige warme veilige plek nodig. Wanneer er voldoende warmte en rust is om je heen word je niet afgeleid en niet vroegtijdig gewekt.…

Wat is er te weten over prenatale screening zoals echo’s?

Zwangerschap is geen ziekte. Maar gedurende de zwangerschap kunnen er zich medische problemen voordoen. Deze twee constateringen kunnen een spanningsveld oproepen. Enerzijds is zwangerschap een natuurlijk proces, waarbij medische techniek…

Wat is het verschil met gewone kraamzorg?

Kraamzorg in zijn algemeenheid is bedoeld om je te helpen tijdens en na de geboorte. De kraamverzorgende begeleid je zo goed mogelijk te herstellen en je borstvoeding op gang te…

Wat is het voordeel van wasbare luiers?

Kiezen voor wasbare luiers is duurzaam en geeft meer verbinding en vreugde. Het is ook meer werk: spoelen, wassen, drogen en opvouwen. Duurzaam omdat je geen afval maakt, geen aparte…

Wat is Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke Kraamzorg is een specialisatie in de kraamzorg. Nadat een kraamverzorgende haar basisopleiding heeft afgerond kan zij zich aanvullend scholen in het verzorgen van rust, ritme, gezonde ontwikkeling en goede…