Waarom zou ik kraamzorg regelen?

In Nederland is er rondom geboorte zo veel mogelijk begeleiding thuis. Wij kennen het beroep van kraamverzorgende. Zij is iemand die de kennis en ervaring heeft om de gezondheid van moeder en kind te monitoren en ouders te begeleiden bij de verzorging van hun baby. Zij assisteert de verloskundige bij de thuisbevalling en komt de eerste 7 á 8 dagen dagelijks enkele uren bij je thuis om jullie te helpen en te begeleiden. Belangrijke aspecten daarbij zijn je herstel als moeder en de voeding, temperatuur, groei en gedrag van je baby. Ook een goede start van de borstvoeding is een belangrijke taak van haar. Zij doet dit in nauwe samenwerking met andere zorgverleners zoals de verloskundige, lactatiekundige en soms de CB verpleegkundige.

In de loop van de laatste jaren is de kraamzorg geprofessionaliseerd. Protocollen en afvinklijstjes van bepaalde metingen en handelingen nemen een ruimere plaats in en het verzorgende aspect is meer naar de achtergrond verschoven. De was en het huis en de maaltijd en de zorg voor hygiëne kunnen intussen ook door vaders of familieleden gedaan worden en is niet meer de kerntaak van de kraamverzorgende. Zij stuurt erop aan dat het gebeurt maar voert niet meer zelf uit.

Vragen in andere categorieën

Wie of wat kunnen je nog meer helpen?

Mensen met ervaring kunnen je veel vertellen als je goede vragen stelt en goed luistert. Het is verkwikkend overdag op straat eens om je heen te kijken en je te…

Zijn er extra kosten verbonden aan Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke Kraamzorg wordt vergoed door de basis zorgverzekering als kraamzorg. Het is in juridische zin geen op zichzelf staand zorgproduct met een eigen code van het Zorg Instituut Nederland. De…

Zijn mijn kraamtranen erg?

Na de geboorte is de stille verwachting voorbij. Nu is er drukte in je leven en er is actie gevraagd. Er is huilen en er zijn gebroken nachten. De dagen…

Bestaan er meer soorten Natuurlijke Kraamzorg?

De titel Natuurlijke Kraamzorg is geen beschermde titel. Er zijn andere mensen die onze titel gebruiken zonder dezelfde inhoud. Dat is verwarrend voor ouders. Daarom is het belangrijk dat je…

Bevallen – Hoe kies je waar je wilt bevallen?

Je verloskundige bespreekt alle opties voor jullie bevalling met je. Zij adviseert, jij beslist. In Nederland kun je thuis bevallen, je kunt een verplaatste thuisbevalling doen in een niet-medische afdeling…

Borstvoeding in de kraamtijd

Je kraamverzorgende is je eerste helper. Zij is opgeleid om te helpen bij het aanleggen van je baby en voor het op gang brengen van je melkaanmaak.  Ook is zij…