Hoe gaat hechting in de praktijk in het prille begin?

Responsieve verzorging en afstemming op de behoeftes van een kind zijn de wezenlijke onderdelen voor een gezonde hechting. In de kraamtijd staan we bij het allereerste begin van dit proces. De meest basale basisbehoeftes van het kind zijn dan passende voeding, warmte en rust. Alle inspanningen die geleverd moeten worden om dit te verkrijgen, zoals leren drinken, leren aanrakingen te verdragen, leren geluiden te herkennen, leren verteren, ontlasten, warmte reguleren, al deze dingen kunnen de baby veel moeite kosten en maken dat hij overstuur raakt. Het is dan heel belangrijk troost te vinden bij mama’s warme borst, warme huid, rustige ademhaling, te ervaren dat de broodnodige troost beschikbaar is voor je. Er wordt voor je gezorgd.

In de fase dat het kindje en misschien ook de moeder nog lerende zijn in het voorzien van voldoende voeding is het idee ritme of ‘zelfstandig (in) slapen’ nog ondergeschikt.

Ook al vormen ritme en zelfstandig slapen krachtige instrumenten voor fysieke en emotionele gezondheid, ze zijn pas aan de orde als het kind eraan toe is.

Vragen in andere categorieën

Wie of wat kunnen je nog meer helpen?

Mensen met ervaring kunnen je veel vertellen als je goede vragen stelt en goed luistert. Het is verkwikkend overdag op straat eens om je heen te kijken en je te…

Zijn er extra kosten verbonden aan Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke Kraamzorg wordt vergoed door de basis zorgverzekering als kraamzorg. Het is in juridische zin geen op zichzelf staand zorgproduct met een eigen code van het Zorg Instituut Nederland. De…

Zijn mijn kraamtranen erg?

Na de geboorte is de stille verwachting voorbij. Nu is er drukte in je leven en er is actie gevraagd. Er is huilen en er zijn gebroken nachten. De dagen…

Bestaan er meer soorten Natuurlijke Kraamzorg?

De titel Natuurlijke Kraamzorg is geen beschermde titel. Er zijn andere mensen die onze titel gebruiken zonder dezelfde inhoud. Dat is verwarrend voor ouders. Daarom is het belangrijk dat je…

Bevallen – Hoe kies je waar je wilt bevallen?

Je verloskundige bespreekt alle opties voor jullie bevalling met je. Zij adviseert, jij beslist. In Nederland kun je thuis bevallen, je kunt een verplaatste thuisbevalling doen in een niet-medische afdeling…

Borstvoeding in de kraamtijd

Je kraamverzorgende is je eerste helper. Zij is opgeleid om te helpen bij het aanleggen van je baby en voor het op gang brengen van je melkaanmaak.  Ook is zij…