Kan ik mijn tepels alvast voorbereiden?

Soms is enige voorbereiding wel handig. Onze borsten zijn over het algemeen weinig meer gewend sinds ze in comfortabele bh’s rusten. In hoeverre je kunt verwachten dat jouw tepelweefsel het moeilijk krijgt bij de borstvoeding is persoonlijk. Rood-harigen en mensen met sproeten staan bekend als kwetsbaarder dan donker-harigen met een wat stevigere huid.

Heb je al ervaring met schimmelinfecties zoals spruw of candida in het verleden of tijdens je zwangerschap dan raden wij je aan te zorgen voor droogte, luchtigheid en zonneschijn op je tepels. Als het weer en je woonplek het toelaten kun je dagelijks even met ontblote borsten in de zon gaan zitten. Let hierbij op dat je niet onnodig afkoelt, houdt armen en schouders bedekt door bijvoorbeeld je blouse op je rug dicht te knopen.

Veel hangt af van hoe je kindje gaat aanhappen. Een kleine hap of klemmende kaakjes zal elk tepelweefsel beschadigen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kraamverzorgende helpt je te leren je kindje met een wijde hap aan te leggen.
Bij ingetrokken tepels is dat lastiger. Bespreek deze met je verloskundige of lactatiekundige en overweeg het gebruik van hulpmiddelen om je tepel wat naar voren brengen. Het ouderwetse advies van citroensap gebruik raden wij af. Wel adviseren wij je je tepelweefsel voldoende vet en soepel te houden, met daarvoor bestemd wolvet

Vragen in andere categorieën

Wie of wat kunnen je nog meer helpen?

Mensen met ervaring kunnen je veel vertellen als je goede vragen stelt en goed luistert. Het is verkwikkend overdag op straat eens om je heen te kijken en je te…

Zijn er extra kosten verbonden aan Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke Kraamzorg wordt vergoed door de basis zorgverzekering als kraamzorg. Het is in juridische zin geen op zichzelf staand zorgproduct met een eigen code van het Zorg Instituut Nederland. De…

Zijn mijn kraamtranen erg?

Na de geboorte is de stille verwachting voorbij. Nu is er drukte in je leven en er is actie gevraagd. Er is huilen en er zijn gebroken nachten. De dagen…

Bestaan er meer soorten Natuurlijke Kraamzorg?

De titel Natuurlijke Kraamzorg is geen beschermde titel. Er zijn andere mensen die onze titel gebruiken zonder dezelfde inhoud. Dat is verwarrend voor ouders. Daarom is het belangrijk dat je…

Bevallen – Hoe kies je waar je wilt bevallen?

Je verloskundige bespreekt alle opties voor jullie bevalling met je. Zij adviseert, jij beslist. In Nederland kun je thuis bevallen, je kunt een verplaatste thuisbevalling doen in een niet-medische afdeling…

Borstvoeding in de kraamtijd

Je kraamverzorgende is je eerste helper. Zij is opgeleid om te helpen bij het aanleggen van je baby en voor het op gang brengen van je melkaanmaak.  Ook is zij…