Zijn mijn kraamtranen erg?

Na de geboorte is de stille verwachting voorbij. Nu is er drukte in je leven en er is actie gevraagd. Er is huilen en er zijn gebroken nachten. De dagen kunnen zo maar alweer voorbij zijn voordat jij in de gaten had dat ze begonnen waren. Hoe fijn als je je daar even niet te druk om maakt, het is de kraamtijd en die mag een soort tijd zijn met heel veel binnenwereld en slechts een beetje buitenwereld. Met in het begin een niet zo duidelijk dag- en nachtritme.

Wanneer de kraamverzorgende na 8 dagen vertrekt zijn jullie al een beetje aan elkaar gewend. Je herkent steeds beter wanneer er te veel gebeurt in de kamer en je beter uit de situatie kunt gaan met je kindje om overprikkeling te voorkomen. Het is een automatisme voor je geworden om de warmte van de voetjes te controleren en je kind is altijd tot in de voetjes behaaglijk warm. Met je partner heb je een vorm gevonden om de nachten door te komen.

Je kind slaapt steeds langer en jij kent steeds beter het onderscheid tussen zuigbehoefte en honger. Er is een voedingsritme ontstaan en je weet wanneer je boodschappen kunt doen of je vrienden kan ontvangen. Je begint steeds vaker weer lekker in de keuken rond te scharrelen en je loopt samen dagelijks een ommetje met je kind op je buik of in de wagen en dan kruip je weer even in bed voor een middagdutje.

Je kindje ligt soms naast je, soms in het eigen bedje. Je begint al in de gaten te krijgen, dat het ‘s morgens wel een poosje lukt om je eigen dingen te doen. Je pakt weer wat huishouden op. En steeds vaker slaapt je kindje in z’n bedje op z’n kamertje terwijl jij met éen oor op hem gericht bent en met het andere op je eigen bezigheden En steeds beter leer je de geluidjes herkennen van “nu moet ik gaan” en ”nu kan ik nog even wachten, dit kan hij zelf wel aan.”

Zo weef je steeds meer draadjes waarmee jullie innerlijk verbonden blijven, terwijl je toch fysiek in een andere ruimte bent. Wanneer de kraamtijd, die ongeveer 40 dagen duurt, ten einde komt, hebben ieder van jullie weer een beetje een draai gevonden in de nieuwe situatie. En wanneer jij meer je draai vindt in je nieuwe leven, des te minder kraamtranen zul je hebben.

Vragen in andere categorieën

Wie of wat kunnen je nog meer helpen?

Mensen met ervaring kunnen je veel vertellen als je goede vragen stelt en goed luistert. Het is verkwikkend overdag op straat eens om je heen te kijken en je te…

Zijn er extra kosten verbonden aan Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke Kraamzorg wordt vergoed door de basis zorgverzekering als kraamzorg. Het is in juridische zin geen op zichzelf staand zorgproduct met een eigen code van het Zorg Instituut Nederland. De…

Bestaan er meer soorten Natuurlijke Kraamzorg?

De titel Natuurlijke Kraamzorg is geen beschermde titel. Er zijn andere mensen die onze titel gebruiken zonder dezelfde inhoud. Dat is verwarrend voor ouders. Daarom is het belangrijk dat je…

Bevallen – Hoe kies je waar je wilt bevallen?

Je verloskundige bespreekt alle opties voor jullie bevalling met je. Zij adviseert, jij beslist. In Nederland kun je thuis bevallen, je kunt een verplaatste thuisbevalling doen in een niet-medische afdeling…

Borstvoeding in de kraamtijd

Je kraamverzorgende is je eerste helper. Zij is opgeleid om te helpen bij het aanleggen van je baby en voor het op gang brengen van je melkaanmaak.  Ook is zij…

Hebben jullie advies over wiegjes en bed textiel?

Spreken we over het bedje dan kijken we naar het materiaal, de grootte en het bed textiel. Natuurlijk materiaal heeft de voorkeur. Een stevig houten bedje heeft draagkracht. Verder helpt…