Is huid op huid noodzakelijk voor een gezonde hechtingsrelatie?

Huid-op-huid werkt enorm kalmerend voor een pasgeborene. Het is een middel om een ontroostbaar kind te troosten. Troost is een van de hoofdingrediënten van hechting dus als er troost nodig is, is huid-op-huid helemaal op z’n plaats. Wanneer de pasgeborene getroost is, is het zaak uit te zoeken wat de schrik veroorzaakte zodat het voorkomen kan worden in het vervolg.

Pasgeborenen kunnen van heel veel dingen schrikken. Te snelle handelingen, oververmoeidheid, te fel licht, koude handen, het kunnen allemaal oorzaken zijn die je kind van slag brengen. Dat blijft niet zo, maar is in het begin wel zo, en dat is voor menig ouder wennen. Na de kraamtijd, als de borstvoeding goed loopt, het kind lekker in de groei zit en jullie als ouders hem of haar hebben leren kennen gaat alles een stuk gemakkelijker.

De veelgehoorde gedachte ‘dat ze er maar aan moeten wennen’ werkt juist afstomping in de hand.  Niet een verbindende ervaring maar het tegenovergestelde wordt dan bewerkstelligd.

Vragen in andere categorieën

Wie of wat kunnen je nog meer helpen?

Mensen met ervaring kunnen je veel vertellen als je goede vragen stelt en goed luistert. Het is verkwikkend overdag op straat eens om je heen te kijken en je te…

Zijn er extra kosten verbonden aan Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke Kraamzorg wordt vergoed door de basis zorgverzekering als kraamzorg. Het is in juridische zin geen op zichzelf staand zorgproduct met een eigen code van het Zorg Instituut Nederland. De…

Zijn mijn kraamtranen erg?

Na de geboorte is de stille verwachting voorbij. Nu is er drukte in je leven en er is actie gevraagd. Er is huilen en er zijn gebroken nachten. De dagen…

Bestaan er meer soorten Natuurlijke Kraamzorg?

De titel Natuurlijke Kraamzorg is geen beschermde titel. Er zijn andere mensen die onze titel gebruiken zonder dezelfde inhoud. Dat is verwarrend voor ouders. Daarom is het belangrijk dat je…

Bevallen – Hoe kies je waar je wilt bevallen?

Je verloskundige bespreekt alle opties voor jullie bevalling met je. Zij adviseert, jij beslist. In Nederland kun je thuis bevallen, je kunt een verplaatste thuisbevalling doen in een niet-medische afdeling…

Borstvoeding in de kraamtijd

Je kraamverzorgende is je eerste helper. Zij is opgeleid om te helpen bij het aanleggen van je baby en voor het op gang brengen van je melkaanmaak.  Ook is zij…