Ik wil graag borstvoeding gaan geven, hoe kan ik me voorbereiden?

In de ideale situatie kruipt een kindje na de geboorte naar je borst, lig jij comfortabel, steekt er een mooie tepel naar voren, hapt je kindje wijd en feilloos aan en begint hij tevreden te zuigen. Zo is het voorzien door moeder natuur en zo wil bijna elke moeder het laten beginnen.
De werkelijkheid is soms anders. Moeder ligt niet comfortabel maar heeft ergens een wond, tepel steekt nergens naar toe, kindje wil helemaal niet kruipen en happen. Hoewel borstvoeding echt de meest natuurlijke en allerbeste voeding voor een baby is, gaat het op gang komen niet helemaal altijd vanzelf. Dan is het fijn als je enige kennis hebt, weet wanneer geduld en vertrouwen voldoende zijn en weet wanneer je professionele hulp nodig hebt. Dat kan maken dat je melkaanmaak doorgaat ook al drinkt je kindje nog niet bij je, of dat je kindje niet teleurgesteld raakt ook al drinkt hij nog niet handig en is hij nog ‘lerende’.
Daarom doe je er goed aan je voor te bereiden en samen met je partner te bespreken wat jullie willen, hoe hij jou gaat helpen om de borstvoeding te laten lukken en hoe lang hij je moet helpen er mee door te zetten. Immers, voor een partner is de verleiding erg groot om je te zeggen er mee te stoppen, wanneer hij ziet hoeveel het je kost en het niet van je kan overnemen. Spreek af hoelang hij je niet zielig gaat vinden maar helpt te doen wat jullie zo graag willen, ook al geef je aan dat het niet meer gaat en ben je in tranen.

Een verloskundige en kraamverzorgende, die gemotiveerd zijn je goed te ondersteunen bij je borstvoeding en op wie je vertrouwt, zijn van grote waarde voor het welslagen van je borstvoeding.
Daarnaast raden we je ook aan zelf een cursus over borstvoeding te volgen samen met je partner. Niet om je bang te maken over wat er allemaal fout kan gaan, maar wel om je vertrouwt te maken met wat er mogelijk komen gaat gebeuren. Inclusief gemak en ongemak en hulpmiddelen die eventueel een poosje van pas moeten komen.
Als je redenen hebt om bij voorbaat bezorgd te zijn over je borstvoeding, dan adviseren wij reeds voor de geboorte met een lactatiekundige te overleggen.

Vragen in andere categorieën

Wie of wat kunnen je nog meer helpen?

Mensen met ervaring kunnen je veel vertellen als je goede vragen stelt en goed luistert. Het is verkwikkend overdag op straat eens om je heen te kijken en je te…

Zijn er extra kosten verbonden aan Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke Kraamzorg wordt vergoed door de basis zorgverzekering als kraamzorg. Het is in juridische zin geen op zichzelf staand zorgproduct met een eigen code van het Zorg Instituut Nederland. De…

Zijn mijn kraamtranen erg?

Na de geboorte is de stille verwachting voorbij. Nu is er drukte in je leven en er is actie gevraagd. Er is huilen en er zijn gebroken nachten. De dagen…

Bestaan er meer soorten Natuurlijke Kraamzorg?

De titel Natuurlijke Kraamzorg is geen beschermde titel. Er zijn andere mensen die onze titel gebruiken zonder dezelfde inhoud. Dat is verwarrend voor ouders. Daarom is het belangrijk dat je…

Bevallen – Hoe kies je waar je wilt bevallen?

Je verloskundige bespreekt alle opties voor jullie bevalling met je. Zij adviseert, jij beslist. In Nederland kun je thuis bevallen, je kunt een verplaatste thuisbevalling doen in een niet-medische afdeling…

Borstvoeding in de kraamtijd

Je kraamverzorgende is je eerste helper. Zij is opgeleid om te helpen bij het aanleggen van je baby en voor het op gang brengen van je melkaanmaak.  Ook is zij…