Hoe lang is borstvoeding noodzakelijk?

“Negen maanden in de buik, negen maanden op de buik, dan is het klaar met leven op mama’s lichaam.” Deze uitspraak snijdt wel hout. Het echte afbouwen wordt natuurlijk bepaald door de unieke moeder-en-kind-situatie. Op negen maanden kan het zo zijn dat je kind van je wegkruipt en zelfs om het hoekje van de deur durft te gaan. Een manier waarop hij kan zeggen: “Ik weet dat je daar bent, daarvoor hoef ik je niet meer voortdurend te zien. Ik begin te oefenen met je eventjes niet zien en dan weer wel. Ik verdraag dat. Ik heb het vertrouwen opgebouwd, dat je er bent voor mij. Dat hoeft nu niet meer voortdurend bevestigd doordat ik nog van je lichaam eet. Ik weet het. Ook al drink ik niet meer fysiek bij je, jij draagt me. Jij zorgt voor mij. Jij en ik horen bij elkaar en ik heb dat in me opgenomen, eigen gemaakt, ingebouwd, ik weet het.”

Vragen die je kunt stellen om te zien of de tijd rijp is zijn: Is het nog nodig dat het doorgaat? Is er sprake van bepaalde gezondheidsklachten waarvoor het belangrijk is de borstvoeding nog te continueren? Zijn er tekenen die er op wijzen dat het kind toe is aan nieuwe uitdagingen? Heeft hij de extra beschermende factor van borstvoeding nog nodig? Is het nog verantwoord voor moeders gezondheid om langer door te gaan? Is het verantwoord voor de relatie van vader en moeder om nog langer door te gaan? Vormen wij een stevig samenwerkend ouderpaar of is het tijd dat moeder weer meer beschikbaar komt voor de relatie of gezin?

Het maakt voor je keuze ook uit waar je woont en welke voorzieningen er verder zijn voor jou en je kindje. Is het water niet schoon, is de hygiëne moeilijk te handhaven, of is er geen geld om passend voedsel te kopen, dan is een periode van 2 jaar zeker aan te raden (vermoedelijk zijn de WHO en Koran regels ook hierop gebaseerd, zij gelden immers voor alle kinderen van de hele wereld.

Vragen in andere categorieën

Wie of wat kunnen je nog meer helpen?

Mensen met ervaring kunnen je veel vertellen als je goede vragen stelt en goed luistert. Het is verkwikkend overdag op straat eens om je heen te kijken en je te…

Zijn er extra kosten verbonden aan Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke Kraamzorg wordt vergoed door de basis zorgverzekering als kraamzorg. Het is in juridische zin geen op zichzelf staand zorgproduct met een eigen code van het Zorg Instituut Nederland. De…

Zijn mijn kraamtranen erg?

Na de geboorte is de stille verwachting voorbij. Nu is er drukte in je leven en er is actie gevraagd. Er is huilen en er zijn gebroken nachten. De dagen…

Bestaan er meer soorten Natuurlijke Kraamzorg?

De titel Natuurlijke Kraamzorg is geen beschermde titel. Er zijn andere mensen die onze titel gebruiken zonder dezelfde inhoud. Dat is verwarrend voor ouders. Daarom is het belangrijk dat je…

Bevallen – Hoe kies je waar je wilt bevallen?

Je verloskundige bespreekt alle opties voor jullie bevalling met je. Zij adviseert, jij beslist. In Nederland kun je thuis bevallen, je kunt een verplaatste thuisbevalling doen in een niet-medische afdeling…

Borstvoeding in de kraamtijd

Je kraamverzorgende is je eerste helper. Zij is opgeleid om te helpen bij het aanleggen van je baby en voor het op gang brengen van je melkaanmaak.  Ook is zij…