Hoe kunnen wij onszelf voorbereiden op een goede kraamtijd?

“Mamma zorgt voor de kinderen, pappa zorgt voor het geld.” Die tijd is gelukkig voorbij! Dat wil niet zeggen dat er geen taakverdeling of rolverdeling kan zijn. We merken dat in moderne gezinnen ouders soms afspreken dat ze ‘alles altijd samen’ gaan doen. Dat loopt vaak op een teleurstelling uit. Bespreek voor de bevalling hoe jullie het gaan doen! Bespreek de taken en rollen en bespreek hoe je elkaar daarop zult aanspreken.

Je kunt het hebben over de vraag wie er als steun en toeverlaat bij de moeder is tijdens de bevalling. Vaak is dat de vader, maar soms een lieve vriendin of je moeder. Bespreek het met de verloskundige, en met de doula of kraamverzorgende.

Hoe lang heeft je partner verlof na de bevalling? Wat gaat hij of zij doen in die tijd? Gaan jullie elkaar steunen of in de weg lopen? De situatie is immers nieuw. Zo heb je nog nooit hoeven samenwerken. Onze ervaring is dat de bevalling en het nieuwe ouderschap het beste verloopt als de ouders duidelijke afspraken hebben over de taakverdeling en verantwoordelijkheden

Vragen in andere categorieën

Wie of wat kunnen je nog meer helpen?

Mensen met ervaring kunnen je veel vertellen als je goede vragen stelt en goed luistert. Het is verkwikkend overdag op straat eens om je heen te kijken en je te…

Zijn er extra kosten verbonden aan Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke Kraamzorg wordt vergoed door de basis zorgverzekering als kraamzorg. Het is in juridische zin geen op zichzelf staand zorgproduct met een eigen code van het Zorg Instituut Nederland. De…

Zijn mijn kraamtranen erg?

Na de geboorte is de stille verwachting voorbij. Nu is er drukte in je leven en er is actie gevraagd. Er is huilen en er zijn gebroken nachten. De dagen…

Bestaan er meer soorten Natuurlijke Kraamzorg?

De titel Natuurlijke Kraamzorg is geen beschermde titel. Er zijn andere mensen die onze titel gebruiken zonder dezelfde inhoud. Dat is verwarrend voor ouders. Daarom is het belangrijk dat je…

Bevallen – Hoe kies je waar je wilt bevallen?

Je verloskundige bespreekt alle opties voor jullie bevalling met je. Zij adviseert, jij beslist. In Nederland kun je thuis bevallen, je kunt een verplaatste thuisbevalling doen in een niet-medische afdeling…

Borstvoeding in de kraamtijd

Je kraamverzorgende is je eerste helper. Zij is opgeleid om te helpen bij het aanleggen van je baby en voor het op gang brengen van je melkaanmaak.  Ook is zij…