Bevallen – Hoe kies je waar je wilt bevallen?

Je verloskundige bespreekt alle opties voor jullie bevalling met je. Zij adviseert, jij beslist. In Nederland kun je thuis bevallen, je kunt een verplaatste thuisbevalling doen in een niet-medische afdeling van een ziekenhuis en je kunt een bevalling doen in het ziekenhuis onder medische begeleiding.

In alle gevallen kan het zijn dat er wel of geen bad beschikbaar is, wel of niet een doula aan je zijde kan zijn en je wel of niet met je eigen verloskundige blijft.  Je kunt plannen hoe je het zou willen, maar niet bepalen hoe het gaat.

Bevallen is een heftige en intense ervaring buiten de stroom van het gewone leven. Voor een goed verloop van dit natuurlijke proces is het enorm belangrijk dat je je veilig voelt, je kunt ontspannen en op jezelf kunt concentreren.

Een vertrouwde en warme en veilige omgeving, met je eigen geuren en kleuren en dingetjes, geeft de grootste kans op ontspanning. Daarom is het zo mooi dat in Nederland de thuisbevalling bestaat.

Als je je kunt ontspannen, doet je bekkenbodem daaraan ook mee. Ontspannen weefsel is soepel weefsel. En soepel weefsel is het meest flexibel, geeft het meeste mee. En dat is wat je nodig hebt voor ontsluiting of uitdrijving, voor baren. Alles wat hierbij helpt is relevant.

Bijkomend voordeel van de thuisbevalling is dat je na de geboorte thuis bent, je niet meer hoeft te verplaatsen, je kind niet hoeft aan te kleden, nergens meer heen hoeft en met niemand rekening hoeft te houden, jullie geboortesfeer blijft intact zolang je wilt.

Ook voor je baby zijn er veel voordelen aan een thuisgeboorte. Hij komt letterlijk thuis bij de mensen in de omgeving die bij hem horen. Ook voor hem blijft de geboortesfeer ononderbroken. Zelfs tot in de opbouw van zijn darmflora is thuis bevallen gunstiger. Het microbioom draagt bij aan een goede afweer. Lees meer.

Niet voor iedereen is een thuisbevalling een optie. Dan weten we ons gezegend in een land met goede voorzieningen vol medische vakkundigheid en assistentie.

Vragen in andere categorieën

Wie of wat kunnen je nog meer helpen?

Mensen met ervaring kunnen je veel vertellen als je goede vragen stelt en goed luistert. Het is verkwikkend overdag op straat eens om je heen te kijken en je te…

Zijn er extra kosten verbonden aan Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke Kraamzorg wordt vergoed door de basis zorgverzekering als kraamzorg. Het is in juridische zin geen op zichzelf staand zorgproduct met een eigen code van het Zorg Instituut Nederland. De…

Zijn mijn kraamtranen erg?

Na de geboorte is de stille verwachting voorbij. Nu is er drukte in je leven en er is actie gevraagd. Er is huilen en er zijn gebroken nachten. De dagen…

Bestaan er meer soorten Natuurlijke Kraamzorg?

De titel Natuurlijke Kraamzorg is geen beschermde titel. Er zijn andere mensen die onze titel gebruiken zonder dezelfde inhoud. Dat is verwarrend voor ouders. Daarom is het belangrijk dat je…

Borstvoeding in de kraamtijd

Je kraamverzorgende is je eerste helper. Zij is opgeleid om te helpen bij het aanleggen van je baby en voor het op gang brengen van je melkaanmaak.  Ook is zij…

Hebben jullie advies over wiegjes en bed textiel?

Spreken we over het bedje dan kijken we naar het materiaal, de grootte en het bed textiel. Natuurlijk materiaal heeft de voorkeur. Een stevig houten bedje heeft draagkracht. Verder helpt…