Over ons
Deze website is gemaakt en wordt onderhouden door de Stichting Natuurlijke Geboortezorg. Misschien vraagt u zich af wat het verdienmodel achter deze website is. Wie wij zijn, om u al deze informatie gratis te bieden, vertellen wij graag op deze pagina.
De Stichting en deze website hebben geen winstoogmerk. Hoe wij toch in staat zijn deze mooie website te onderhouden leest u hier.
Over ons
Wat is jullie visie?
Net als voor de biologisch-dynamische landbouw, de antroposofische geneeskunde en de Vrijescholen is de antroposofie het uitgangspunt voor de Natuurlijke Kraamzorg. Het is een van de manieren waarop de antroposofie praktisch gemaakt wordt. Uit ervaring en onderbouwd door gezichtspunten van de antroposofische kennis over de ontwikkeling van kinderen zijn methodieken ontwikkeld, de samen te vatten zijn in drie hoofdthema’s. Deze zijn:
- Warmtezorg
- Omhulling en prikkelreductie
- Afstemming en hechting
Deze methodieken van de Natuurlijk Kraamzorg resulteren in tevreden kinderen, goede groei, weinig huilen, competente ouders.
Wat is jullie missie?
De geboorte is, net als het sterven, een uiterst belangrijke gebeurtenis in het leven van een mens. De kraamweek is misschien wel de belangrijkste week van het leven, met het oog op thema’s als hechting, mens worden en ouderschap.
Er is alle reden om deze eerste week te bezien in het continuüm van conceptie, zwangerschap, geboorte en baby-en peuter/kleuter-zorg. Een goede samenwerking met de in deze periode betrokken professionals zou uitgangspunt moeten zijn. Dat is het overigens landelijk beleid. (College Perinatale Zorg, 2016 College Perinatale Zorg, 2018, Bo-geboortezorg en Kenniscentrum Kraamzorg, 2019). De Natuurlijke Kraamzorg wil hierin actief participeren.
Door haar inhoudelijke uitgangspunten biedt de Natuurlijke Kraamzorg een kader voor deze samenwerking en afstemming.
Welke opleidingen hebben jullie?
In 2012 is de eerste basisopleiding tot natuurlijk kraamverzorgende (NK1) gestart. In 2014 kwam het verdiepingsjaar NK2. Intussen zijn er ook opleidingen tot trainer en docent Natuurlijke Kraamzorg (NK3 en NK4).
In de loop der jaren zijn 280 Kraamverzorgenden opgeleid tot Natuurlijk Kraamverzorgenden en hebben 70 dames de NK2 opleiding gevolgd.
Sinds 2022 bestaat de cursus Natuurlijke Babyverzorging. Deze wordt in het land op locatie, aan kraambureaus en ZZP-collectief als scholing en training gegeven. Meer dan 1000 Kraamverzorgenden hebben intussen kennis gemaakt met de werkwijze en methodiek van de Natuurlijke Kraamzorg.
Door dit alles heeft de Natuurlijke Kraamzorg nogal wat bekendheid gekregen. De NK is vertegenwoordigd op beurzen en festivals. Met het Kenniscentrum Kraamzorg, de accrediterende organisatie voor de beroepsgroep kraamzorg, is een prima werkrelatie opgebouwd.
Doen jullie aan Kwaliteitsbeleid?
Om de kwaliteit van het werk van de opgeleide Natuurlijk Kraamverzorgenden te kunnen garanderen is een Kwaliteit Register (KR) ingesteld. De kraamverzorgenden die de opleiding NK1 hebben afgerond kunnen zich bij het KR aanmelden.
Om in het KR ingeschreven te blijven is periodieke herregistratie nodig. Uiteraard zijn daaraan nascholingseisen verbonden. Die betreffen zowel de praktische vaardigheden als inhoudelijke kennis, als ook intercollegiale uitwisseling.
Het Kwaliteitsregister Natuurlijke Kraamzorg is bij de Stichting Natuurlijke Geboortezorg in beheer.
De Stichting voert tevens een register van de natuurlijke Babyverzorging. Hier betreft het geen kwaliteitsregister met verplichtte nascholing, maar een registratie van het Certificaat met upgrade van het jaar waarin de scholing is 'ge-upgrade'.
Met wie werken jullie samen?
De opleiding Natuurlijk Kraamzorg heeft in de loop van de jaren goede contacten opgebouwd met onder meer de volgende organisaties.
Het Kenniscentrum Kraamzorg. De KCKZ, die ongeveer tegelijkertijd met ons werd opgericht, keek aanvankelijk enigszins kritisch naar de Natuurlijk Kraamzorg. Tot 2022 certificeerde het KCKZ ook onze opleidingen. In het kader daarvan heeft een vertegenwoordiger enkele malen een visitatiebezoek afgelegd aan de opleiding. Sinds 2022 accrediteert het kckz alleen scholingen. Het overgrote deel van onze scholingen is geaccrediteerd door het KCKZ.
Er zijn meerdere Kraambureaus in het land, die scholingen hebben gevolgd in de Natuurlijk Kraamzorg (o.a. Naviva, Geboortezorg Limburg, Kraamzus en De kraamwolk). Op locatie worden scholingen en opleidingen verzorgd. Grote en kleinere organisaties hebben een (eigen) vorm van Natuurlijke Kraamzorg in hun aanbod opgenomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Kraamzus, Kraamzorg Zuid-Gelderland, Kraamzorg Lief, het Kraamzorg Collectief en DAT kraamzorg.
De Stichting Natuurlijke Geboortezorg, die in 2016 is opgericht als koepelorganisatie, onderhoudt goede betrekkingen met
V&VN-AZ: (Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen- Antroposofische Zorg)
De kraamverzorgenden die hun opleiding NK1 hebben afgerond kunnen lid worden van de V&VN-AZ.
IAOKZ (Interdisciplinaire Antroposofische werkgroep Ouder en Kind Zorg kinderspreekuur.nl). In het continuüm van conceptie, zwangerschap, geboorte en baby-en peuter/kleuter-zorg hebben de antroposofische consultatiebureaus een belangrijke positie voor de zorg vanaf de leeftijd van een maand tot en met de kleutertijd. Jaarlijks vindt er een gezamenlijke studiedag plaats.
NVAA (Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen). De artsen die betrokken zijn als bestuurslid of docent bij de Stichting Natuurlijke Geboortezorg en de opleiding Natuurlijk Kraamzorg zijn lid van de NVAA en verzorgen in persoon de brug tussen de twee bewegingen.
HSL (Hogeschool Leiden, lectoraat Antroposofische Geneeskunde). Het lectoraat is er veel aan gelegen de wetenschappelijke basis van de antroposofische geneeskunde te versterken. In dat kader zijn ze betrokken bij praktijkgericht onderzoek, onder meer in een onderzoek dat in 2021 is uitgevoerd onder kraamverzorgenden Natuurlijk Kraamzorg en ouders die Natuurlijk Kraamzorg hadden meegemaakt. In april 2024 organiseerde zij met ons het symposium Natuurlijke Kraamzorg als Methodiek in het kader van het Persoonsgerichte Zorg. Op ons YouTube kanaal vindt u de voordrachten van de sprekers.
Hoe worden jullie bekostigd?
Omzet uit cursusgelden en lidmaatschappen vormen onze bron van inkomsten. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze cursussen houden we de prijzen zo laag mogelijk. Immers, de scholingsbudgetten in kraamzorgland zijn summier.
Hoe hebben jullie zo’n mooie website kunnen maken?
In de zorgsector antroposofische zorg is financiële krapte gebruikelijk. Extra uitgaven, zoals voor het doen van onderzoek of het ontwikkelen van deze nieuwe website, zijn alleen met particuliere gelden en vrijwillige inzet mogelijk te maken.
Incidenteel ontvangen wij financiële ondersteuning. Dit betreft
Stichting Plegan. Deze stichting is nauw verbonden met de V&VN-AZ en heeft als doel om opleidingen in de antroposofische zorg te ondersteunen.
De IONA Stichting in Amsterdam ondersteunt projecten en onderzoek in het antroposofische veld, van landbouw tot zorg en architectuur. De Natuurlijk Kraamzorg heeft enkele malen een schenking ontvangen voor het ontwikkelen van lesmateriaal.
Particuliere Schenkers zijn ook voor de Natuurlijk Kraamzorg en de Natuurlijke Geboortezorg onmisbaar.
Wil jij ons steunen?
Ga naar de knop doneer LINK https://www.natuurlijkekraamzorg.eu/doneren/ en bepaal zelf de hoogte van het bedrag. We zijn met alles blij! Alvast dank.